Je bent wat je eet en met name wat je opneemt

Heraclitus, de Griekse filosoof, zei “je kan niet twee maal in dezelfde rivier stappen”. Wat hij hiermee bedoelde was dat een rivier er elke dag hetzelfde uitziet, maar dat de rivier elke dag anders is omdat er een oneindige stroom van nieuw water doorheen stroomt.

Dit geldt ook voor ons lichaam. Alhoewel er op korte termijn weinig verandering lijkt plaats te vinden in ons lichaam is er een constant proces van afbraak van oude cellen en een opbouw van nieuwe cellen aanwezig.

Vanuit de Quantum Fysica is aangetoond dat 98% van de atomen in ons lichaam binnen een jaar vervangen worden. Ons lichaam heeft bijvoorbeeld iedere 3 maanden een volkomen nieuw skelet. Elke zes weken worden alle levercellen volledig vervangen. De cellen van de maag worden elke vijf dagen volledig vervangen. Elke maand creëren we een volledig nieuwe huid.

Ook de eiwitstructuren in de spieren ondergaan een constant proces van afbraak en opbouw. Zelfs ons DNA is niet hetzelfde als zes weken geleden. Iedere cel in ons lichaam wordt dus constant gerecycled.

“It’s as if you lived in a building whose bricks were systematically taken out and replaced every year. If you keep the same blueprint then it will stal look like the same building. But it won’t be the same in actuality. The human body also stands there, looking much the same from day to day, but through the process of respiration, digestion, elimination and so forth, it is constantly and ever in exchange with the rest of the world.”
Dr. Deepak Chopra

Vanuit een moleculair oogpunt zijn we niet dezelfde persoon die we een jaar geleden waren. Dit is een zeer belangrijk concept waarbij we ons realiseren dat de titel ‘je bent wat je eet’ letterlijk genomen kan worden.

Het maakt echter niet uit hoe gezond iemand eet, als het lichaam het niet of nauwelijks opneemt kan het lichaam er niets mee. De belangrijkste schakel bij ‘goede voeding’ is dan ook ‘een goede opname’.

Supplementeren met bepaalde voedingsstoffen kan dus weggegooid geld zijn als iemand niets aan zijn opname probleem doet. Verbetering van de opname zorgt ervoor dat iemand minder of geen supplementen meer hoeft te gebruiken. Een ‘wondermiddel’ ter verbetering van de opname van voedingsstoffen is HCL.

Veel mensen, en dan vooral sporters, die serieus met hun voeding bezig zijn boeken weinig tot geen vooruitgang. Dit is vaak het gevolg van een beperkte opname van voedingsstoffen. Het is dus belangrijk alvorens met een supplementen programma te starten, ervoor te zorgen dat de opname van voedingsstoffen optimaal is.

Testen laten zien dat een beperkte opname onder andere het gevolg is van een tekort aan maagzuur. Eiwitten, koolhydraten en vetten worden niet vol- doende afgebroken en dus ook niet opgenomen. Dit geldt tevens voor de diverse vitamines en mineralen in onze voeding maar ook voor supplementen.

Een beperkte opname van voedingsstoffen zorgt ervoor dat de cellen in ons lichaam ondervoed raken. Een vreemde situatie in onze cultuur. Een overvloed aan voedsel en toch ondervoed zijn.

“The problem is that medicine isn’t a science, it is a business”

Een tekort aan maagzuur kan dus leiden tot een tekort aan essentiële vitamines en mineralen. Deze tekorten kunnen veel klachten opleveren, waaronder bijvoorbeeld slaapproblemen als gevolg van een tekort aan zink en magnesium. Maagzuur is tevens ons primaire verdedigingsmechanisme tegen schadelijke bacteriën.

Een aantal symptomen van een maagzuurtekort:
● Slechte adem
● Misselijkheid na het nemen van supplementen
● Onverteerd voedsel in de ontlasting
● Opgeblazen gevoel kort na het eten
● Verminderde eetlust
● Acné
● Depressie

In de Verenigde Staten wordt het percentage van volwassenen met een tekort aan maagzuur geschat op 40 á 50%. Overmatige koolhydraatconsumptie, een te traag werkende schildklier, vitamine B tekort, het drinken van koolzuurhoudende frisdranken en het ouder worden zijn enkele voorbeelden die een maagzuur tekort kunnen veroorzaken.

Echter, de grootste veroorzaker van een tekort aan maagzuur is stress. Stress kan door veel factoren veroorzaakt worden; werkdruk, de relatie maar ook fysieke stress door bijv. wisseldiensten of intensief trainen kan een oorzaak zijn.

Voor het testen van maagzuur wordt gebruik gemaakt van een speciaal testprotocol uit de functionele geneeskunde. Aan de hand van dit testprotocol kan direct iemands persoonlijke ‘maagzuur’ protocol worden samengesteld.

Personal Hormonal ProfileTM Fundazymes Test

LET OP! Gedurende het testprotocol geldt tijdelijk een andere dagdosering dan op het etiket staat voorgeschreven en worden de Fundazymes alleen gebruikt bij alle eiwitrijke vaste maaltijden. Dus niet bij bijvoorbeeld een bakje yoghurt of een eiwitshake!

“Sandwich” één capsule Fundazymes tussen
je portie eiwitten. Met andere woorden: Eet bijvoorbeeld eerst de ene helft van de hoeveelheid kip op je bord, neem vervolgens 1 capsule Fundazymes (150 mg. Betaine HCL) en eet daarna de andere helft van je maaltijd en wacht 15 minuten.

Wanneer iemand voldoende maagzuur aanmaakt ontstaat binnen deze 15 minuten een licht brandend gevoel. Het gevoel alsof je iets heets hebt gegeten of gedronken.

Bij een tekort aan maagzuur voel je niets en verhoog je de dosering Fundazymes bij de volgende maaltijd naar 2 capsules (totaal 300 mg. Betaine HCL). Ontstaat er ook bij 2 capsules na zo’n 15 minuten geen brandend gevoel verhoog de dosering bij de eerst volgende maaltijd dan wederom met 1 capsule.

Zolang je geen warm brandend gevoel in de slokdarm ervaart bouw je dus op tot 3 á 4 caps. per maaltijd en blijf bij elke maaltijd op die dosering. Mocht je bij het nemen van 3 capsules binnen 15 minuten nog steeds geen brandend gevoel krijgen betekent dit dat slechts maximaal 15% van je maagzuur actief is!

Blijf op de 3 á 4 caps (450 – 600mg) per maaltijd tot de dag dat het branderige gevoel wel merkbaar is! Zodra je het branderige gevoel bemerkt supplementeer je bij de eerst volgende maaltijd 1 capsule minder. Na verloop van tijd zal ook bij deze dosering het branderige gevoel opkomen.

Dat is het moment waarop je wederom een stapje terug gaat en dus wederom 1 capsule minder gaat supplementeren. Ontstaat het brandende gevoel bij een dosering van 1 capsule dan is het supplementeren van Fundazymes niet langer noodzakelijk!

Belangrijk
Niet gebruiken bij mensen met medicatie tegen maagzuur etc. Raadpleeg bij twijfel eerst de behandelend (huis)arts.


Ingrediënten:
Betaine HCl, microcrystalline cellulose (vulstof), Digezyme ®, HPMC (verdikkingsmiddel/ capsulehuls), Ananas extract, Papaya extract, magnesium stearaat (plantaardig- antiklontermiddel), magnesium silicate (antiklontermiddel).